Strafrechtelijke procedure tegen Sirikan Charoensiri
8 februari 2016

Strafrechtelijke procedure tegen Sirikan Charoensiri

Thailand

Vandaag riep Lawyers for Lawyers de Thaise autoriteiten op om onmiddellijk de strafrechtelijke procedure tegen mensenrechtenadvocaat Sirikan Charoensiri te beëindigen.

Op 2 februari 2016 kreeg Sirikan Charoensiri een dagvaarding om op 9 februari 2016 te verschijnen op het Chanasongkram politie bureau. Zij wordt officieel beschuldigd van “het geven van valse informatie met betrekking tot een strafbaar feit” en “weigeren om een bevel van een overheidsdienaar op te volgen”.

De aanklachten lijken verband te houden met het feit dat Sirikan Charoensiri rechtsbijstand verleend heeft aan 14 student-activisten. Zij werden gearresteerd op 26 juni 2015 nadat zij deelnamen aan vreedzame protesten om op te roepen tot democratie en een einde aan het militaire bewind.

Op 27 juni 2015 doorzochten politieagenten de auto van Sirikan Charoensiri op grond van een gerechtelijk bevel daartoe. Tijdens de doorzoeking heeft de politie mobiele telefoons van de 14 student-activisten in beslag genomen, die de studenten een dag eerder in Sirikan Charoensiri’s auto hadden gelegd. Voordat de politie de auto doorzocht, had Sirikan Charoensiri geprobeerd om een ​​klacht in te dienen bij politiestation Samranrat tegen de politieagenten die haar auto op 26 juni al in beslag hadden genomen zonder gerechtelijk bevel daartoe. De agenten van Samranrat politie bureau weigerden Sirikan Charoensiri’s klacht te accepteren, en dreigden een strafrechtelijke procedure tegen haar te initiëren indien zij zou blijven proberen deze klacht in te dienen.

Lawyers for Lawyers zal de situatie van Sirikan Charoensiri op de voet blijven volgen.

Meer nieuws uit Thailand