Bijeenkomsten met Europarlementariërs
29 november 2017

Bijeenkomsten met Europarlementariërs

Vietnam

Op 22 en 23 November 2017 spraken vertegenwoordigers van Reporters Sans Frontières (RSF), Lawyers for Lawyers (L4L) en Viet Tan met zeven leden van het Europees Parlement. Ze bezochten het Europees Parlement namens een coalitie van NGO’s die op dit moment campagne voeren tegen het hardhandige optreden van de Vietnamese overheid tegen het echt op vrijheid van meningsuiting. Ook Vietnamese journalist/blogger Dang Xuan Dieu was mee naar Brussel. Hij leeft sinds februari 2017 in Frankrijk nadat hij een gevangenisstraf van 6 jaar had uitgezeten in Vietnam.

De NGO’s vroegen aandacht voor de verslechterde mensenrechtensituatie in Vietnam. Volgens verschillende rapportages, hebben de Vietnamese autoriteiten minstens 25 vredige activisten en bloggers gearresteerd of verbannen.

Een van de meest gerenommeerde mensenrechtenadvocaten van Vietnam, Nguyen Van Dai, werd op 16 december 2015 gearresteerd terwijl hij op weg was naar een ontmoeting met een delegatie van de EU. Als advocaat, blogger en mensenrechtenverdediger pleit Nguyen Van Dai voor juridische hervorming, een meer partijen democratie en respect voor de fundamentele rechten en vrijheden die worden erkend door de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens van de VN. In een resolutie van 9 juni 2016 sprak het Europees Parlement zich uit tegen de veroordelingen en harde vonnissen voor journalisten, bloggers en advocaten en riep op tot de onmiddellijke vrijlating van Nguyen Van Dai. Op 25 april 2017 heeft de VN Working Group on Arbitrary Detention geoordeeld dat de detentie van Nguyen Van Dai arbitrair is, en opgeroepen tot zijn onmiddellijke vrijlating. Tot op heden hebben de Vietnamese autoriteiten geen gehoor gegeven aan deze oproep. Nguyen Van Dai zit nu bijna twee jaar in de gevangenis, zonder enige vorm van proces.

De leden van het Europees Parlement van verschillende fracties waren zeer geïnteresseerd in actuele informatie over mensenrechtenschendingen in Vietnam. Ze kregen een infographic met informatie over 25 vreedzame journalisten, bloggers en advocaten die onlangs zijn gearresteerd. De leden van het Europees Parlement uitten hun bezorgdheid over de schendingen van mensenrechten in Vietnam.

Klik hier voor de fotorapportage van de bijeenkomsten.

 

Meer nieuws uit Vietnam