Nasrin Sotoudeh's licentie ingetrokken, sit-in om te protesteren
22 oktober 2014

Nasrin Sotoudeh’s licentie ingetrokken, sit-in om te protesteren

Iran

Op 18 oktober 2014 heeft het disciplinair onderzoek panel van Teheran’s Advocaten Orde Nasrin Sotoudeh geïnformeerd over de beslissing haar advocaten licentie voor 3 jaar in te trekken, zodat zij 3 jaar niet als advocaat kan werken. Deze beslissing is gebaseerd op een klacht die werd ingediend door het openbaar ministerie van het Islamitische Revolutie Hof. In augustus 2014 verwierp het disciplinaire panel van de Orde van Advocaten Teheran een soortgelijke klacht (en het verzoek Sotoudeh’s licentie in te trekken), ingediend door dezelfde klager. Volgens onze informatie zijn de deken en de plaatsvervangend deken van de Iraanse Advocaten Orde herhaaldelijk onder druk gezet tot het opschorten van Sotoudeh’s advocaten licentie.

In protest tegen de beslissing en uit protest tegen de algemene situatie van advocaten in Iran, begon Sotoudeh op 21 oktober een ‘sit-in’ op de Iraanse Orde van Advocaten in Teheran. Ze heeft vier eisen gesteld aan de Iraanse Orde van Advocaten; om het wetsvoorstel advocatenwet van de parlementaire agenda te verwijderen, om de gedwongen werkloosheid van dissidenten te onderzoeken, om de toestand van de juridische praktijk in Iran beoordelen, en om het opschorten haar advocaten licentie ongedaan te maken.

Lawyers for Lawyers is bezorgd over de opschorting van Sotoudeh’s licentie. L4L heeft campagne gevoerd via verschillende kanalen voor een aantal dezelfde issues als die door Sotoudeh aangekaart werden, zoals in de UPR-inzending voor Iran en de contacten met landendelegaties in Genève op de ‘pre-sessie’ van de UPR-info.

Nadere info over Nasrin Sotoudeh
Nasrin Sotoudeh stond vele mensenrechtenactivisten bij die na de presidentsverkiezingen in juni 2009 werden opgepakt. Ze verdedigde Shirin Ebadi, de mensenrechtenadvocate en Nobelprijswinnares die het Defenders for Human Rights Center mede oprichtte. Ook was ze de advocaat van de Iraans-Nederlandse Zahra Bahrami, die op 29 januari 2011 in Iran werd geëxecuteerd.

Sotoudeh werd aanvankelijk veroordeeld tot 11 jaar gevangenisstraf, maar dit werd in hoger beroep teruggebracht tot 6 jaar. Daarnaast mag ze haar vak niet uitoefenen of reizen gedurende 20 jaar. Sotoudeh werd in september 2013 vroegtijdig vrijgelaten.

Lawyers for Lawyers heeft zich de afgelopen jaren bij voortduring ingezet voor gevangengenomen mensenrechtenadvocaten in Iran. Er waren schrijfacties in 2010, 2011 en 2012 en toen Nasrin Sotoudeh in 2012 in hongerstaking ging omdat het regime intimiderende maatregelen trof tegen haar man en kind, demonstreerde L4L voor de Iraanse Ambassade in Den Haag en had vervolgens een lang gesprek met de Iraanse Ambassadeur. Diezelfde week werden de maatregelen gestaakt en kon Nasrin Sotoudeh de hongerstaking staken.

Meer nieuws uit Iran