Blog Een terugblik op de UPR pre-sessie van Thailand
11 april 2016

Blog Een terugblik op de UPR pre-sessie van Thailand

Thailand

Door Karin Monster

Genève, woensdag 30 maart. Al vroeg in de ochtend ben ik samen met Milena Latuputty, L4L’s vertegenwoordiger, op weg naar de ‘Universal Periodic Review’ (UPR) pre-sessie voor Thailand. De sessie waarin de huidige mensenrechtensituatie in Thailand, in aanwezigheid van de VN landendelegaties en (inter)nationale organisaties, besproken wordt.

Bij aankomst zoeken we een plekje in de zaal en gedurende de sessie luisteren we aandachtig naar zes Thaise sprekers, die alle zes een lokale (mensenrechten)organisatie vertegenwoordigen.  Eén voor één informeren zij de aanwezigen in de zaal over het mensenrechtenbeleid van Thailand. Wat gaat er goed? Maar vooral, waar liggen de aandachtspunten? Welke aanbevelingen heeft Thailand uit de voorgaande UPR werkgroep (2011) overgenomen en welke aanbevelingen zijn (nog) niet geïmplementeerd?

In totaal hebben meer dan 150 (mensenrechten)organisaties,  voorafgaand aan deze UPR pre-sessie, een rapport ingediend waarin zij aandacht vragen voor bepaalde thema’s met betrekking tot de Thaise mensenrechtensituatie. L4L is hier één van en vraagt aandacht voor de benarde positie van Thaise advocaten. De VN landendelegaties zullen (onder andere) op basis van de ingediende rapporten en de informatie die zij vergaren tijdens deze pre-sessie, hun aanbevelingen opstellen voor de aankomende UPR werkgroep van Thailand. Deze zal in mei 2016 plaatsvinden.

Na afloop van de pre-sessie en in de loop van de week ziet Milena kans om afgevaardigden van diverse landendelegaties te informeren over de positie van Thaise mensenrechtenadvocaten. Zij legt de nadruk op het feit dat deze advocaten, sinds het aantreden van het militair bewind in 2014, steeds vaker worden blootgesteld aan intimidatie en vervolging. Ook lobbyt zij onder de landendelegaties voor het expliciet benoemen van de positie van Thaise advocaten in (één van) hun aanbevelingen.

Milena trekt tijdens de pre-sessies geregeld op met Irma van den Berg, L4L’s vertegenwoordiger inzake de pre-sessie van Swaziland.  Daarnaast spreekt Milena met diverse Thaise mensenrechtenverdedigers, waaronder Angkhana Neelaphaijit. Angkhana is commissaris van de Thaise ‘National Human Rights Commission’. Zij is ook de vrouw van de in 2004 verdwenen advocaat Somchai Neelaphaijit. Angkhana strijd tot op de dag van vandaag voor gerechtigheid voor haar man, ondanks het feit dat de Thaise Hoge Raad eind 2015 het arrest van het Gerechtshof bekrachtigde. Hierin werden alle vijf verdachten in de zaak vrijgesproken en werd Somchai’s naaste familieleden de bevoegdheid ontzegd om als procespartij op te treden.

Of de lobbyactiviteiten van Milena en Irma zijn vruchten hebben afgeworpen en de landendelegaties de positie van lokale advocaten expliciet gaan benoemen in hun aanbevelingen, moeten we voorlopig nog even afwachten. Wel kijkt L4L tevreden terug op de inspanningen van Milena en Irma tijdens de UPR pre-sessies en de vele inspirerende ontmoetingen met diverse professionals en mensenrechtenverdedigers.

Meer nieuws uit Thailand

31 januari 2024

Lawyers for Lawyers’ Letter Supporting Arnon Nampa’s Defense and Bail Application to the Criminal Court

Thailand

Lawyers for Lawyers has recently sent a letter to the Thai Criminal Court in support of the defense and bail application of Arnon Nampa, a renowned Thai human rights lawyer. The letter outlines the deep concerns regarding Nampa’s conviction, highlighting

Lees verder
19 januari 2023

Letter to the Lawyers Council of Thailand on the disbarment proceedings against Arnon Nampa

Thailand

Lawyers for Lawyers again expressed concerns about the disbarment proceedings against lawyer and human rights defender Mr. Arnon Nampa. Lawyers for Lawyers is concerned about the disbarment proceeding against Mr. Arnon Nampa, a lawyer and human rights defender, that is

Lees verder
27 september 2022

Sor.Rattanamanee Polkla: ‘We are lawyers, we are law-users, but we are also law-makers’

Thailand

With more than twenty years of practice in human rights and environmental matters, Thai lawyer Sor.Rattanamanee Polkla is deeply committed to environmental justice. With her organization, the Community Resource Centre Foundation (CRC), she provides legal aid to communities who face

Lees verder
16 juni 2022

Letter to Thai authorities on disbarment proceedings against Arnon Nampa

Thailand

In a joint letter, Lawyers for Lawyers and The Council of Bars and Law Societies of Europe (CCBE) expressed concerns about the disbarment proceedings against lawyer and human rights defender Mr. Arnon Nampa. Lawyers for Lawyers and the CCBE are

Lees verder