Intimidatie van advocaat Anon Nampa
25 maart 2015

Intimidatie van advocaat Anon Nampa

Thailand

Lawyers for Lawyers is bezorgd over de vermeende intimidatie van mensenrechtenadvocaat Anon Nampa. Anon Nampa heeft zich op 5 maart 2015 bij de politie gemeld, nadat hij werd beschuldigd van “het importeren in een computer van onjuiste informatie die de nationale veiligheid zou kunnen schaden” op grond van artikel 14 (2) van de wet ‘Computer Crimes’. Deze beschuldiging hangt samen met het posten van 5 berichten op facebook, waarin hij de rol van het leger bekritiseerd in de rechtsbedeling onder militair recht. Indien hij schuldig wordt bevonden, kan Anon worden veroordeeld tot een gevangenisstraf van 25 jaar en een boete van maximaal 500.000 Thaise baht (ongeveer 14.135 euro).

Anon postte de vijf berichten op Facebook op 14 februari 2015, terwijl hij in hechtenis zat. Op die dag arresteerde de politie Anon, samen met drie anti-coup activisten, op beschuldiging van het schenden van een bevel van de Nationale Raad voor Vrede en Orde, dat openbare bijeenkomsten van meer dan vijf personen verbiedt. De vier werden gearresteerd terwijl ze bezig waren met het organiseren van een evenement met oog op het feit dat 1 jaar geleden, in februari 2014, de Thaise verkiezingen ongeldig werden verklaard. Ze werden een dag later op borgtocht vrijgelaten, nadat zij meer dan 9 uur ondervraagd waren.

Lawyers for Lawyers heeft zorgen om de situatie van Anon, en beraadt zich momenteel over de te nemen acties.

Achtergrondinformatie over Anon Nampa
Anon Nampa werkt voor een lokale organisatie, genaamd ‘Thai Lawyers for Human Rights’ (TLHR). TLHR werd opgericht door een groep van advocaten in mei 2014 om juridische bijstand te verlenen aan vermeende overtreders van de zogenaamde “lèse-majesté” wet en activisten die die na de militaire coup van 22 mei 2014 geïntimideerd werden. De “lèse-majesté” wet beschermt de meest vooraanstaande leden van de Thaise koninklijke familie tegen beledigingen of bedreigingen. Mensenrechtenorganisaties zeggen dat de “lèse-majesté” wet wordt gebruikt als een politiek wapen om de vrije meningsuiting te onderdrukken.

Meer nieuws uit Thailand