Joint statement voor 'VAE 94' gevangenen
3 maart 2015

Joint statement voor ‘VAE 94’ gevangenen

United Arab Emirates

Precies 2 jaar nadat het massaproces – bekend als het “VAE 94 proces” – tegen tientallen regeringscritici in Verenigde Arabische Emiraten (VAE) van start ging, roept een coalitie van 13 organisaties, waaronder Lawyers for Lawyers, de regering van de VAE op om hen die uitsluitend werden veroordeeld wegens het vreedzaam uitoefenen van hun recht op vrijheid van meningsuiting en vereniging, onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten. De organisaties doen ook een beroep op de autoriteiten om ervoor te zorgen dat de beschuldigingen van foltering en andere vormen van mishandeling waar de gavengenen het slachtoffer van zouden zij geweest, snel, onafhankelijk, onpartijdig en grondig onderzocht worden, en dat degenen die verantwoordelijk worden gehouden worden veroordeeld.

Op 4 maart 2013 begon een proces tegen 94 mensenrechten activisten uit de VAE, waaronder advocaten Mohamed al-Mansoori en Mohamed Abdullah al-Roken die werden gearresteerd op 16 en 17 juli 2012 en hun advocaat Salem al-Shehhi, die werd gearresteerd op 18 juli 2012 op het kantoor van de openbaar aanklager, waar hij om informatie over zijn cliënten verzocht. Vele organisaties die het proces probeerden wij te wonen werden niet toegelaten tot de rechtbank, een aantal organisaties werd zelfs het land niet ingelaten. In juli 2013 werden Al-Roken en zijn collega’s veroordeeld tot een gevangenisstraf van 10 jaar.

Al-Roken verleende juridische bijstand aan slachtoffers van mensenrechtenschendingen in de Verenigde Arabische Emiraten, waaronder ook aan andere mensenrechtenverdedigers. Voor zijn arrestatie verdedigde hij de “VAE 5” ; 5 activisten die tot een gevangenisstraf veroordeeld werden in november 2011, uitsluitend gebaseerd op hun mensenrechtenwerkzaamheden, en later als gevolg van aan presidentieel amnestie zijn vrijgelaten.

Lawyers for Lawyers voerde meerdere malen actie voor Al-Roken en zijn collega’s. Op 2 juni 2014 heeft Lawyers for Lawyers een brief gestuurd aan de autoriteiten van de Verenigde Arabische om wederom de aandacht op de situatie van Al-Roken en zijn collega’s te vestigen.

 

Meer nieuws uit United Arab Emirates