Mahienour El-Massry veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf
2 januari 2018

Mahienour El-Massry veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf

Egypt

Op 30 december 2017 is advocaat Mahienour El-Massry veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf. Dit gebeurde vanwege haar vermeende deelname aan een demonstratie tegen de overdracht van de Tiran en Sanafir-eilanden aan Saoedi-Arabië in juni 2016. Volgens onze informatie zal de zitting in beroep in haar zaak plaatsvinden op 13 januari 2018.

Mahienour El-Massry is een prominente mensenrechtenadvocate die bekend staat om haar werk ter bevordering van de rechten van gevangenen. Zij won in 2014 de gerenommeerde Ludovic Trarieux-prijs voor haar uitzonderlijke inzet voor de rechten van de mens.

Op 18 november 2017 moest Mahienour El-Massry voorkomen bij een rechtbank in Alexandrië. Zoals gezegd vanwege haar vermeende deelname aan een demonstratie tegen de overdracht van de Tiran en Sanafir-eilanden aan Saoedi-Arabië. De zitting werd toen verdaagd tot 30 december en Mahienour El-Massry werd in hechtenis geplaatst. Bij de zaak zijn ook de advocaten Asmaa Naeem, Waleed El Ammary en Zeyad Abou Fadl en activist Moatasem Medhat betrokken. Alle vijf werden zij beschuldigd van “deelname aan een ongeautoriseerd protest”, “belediging van de president”, en gewelddadigheid.

Mahienour El-Massry werd al meerdere keren gearresteerd. In 2015 werd zij schuldig bevonden aan onder meer “het aanvallen van veiligheidstroepen” en is ze veroordeeld tot 1 jaar en 3 maanden gevangenisstraf.

Lawyers for Lawyers heeft reden om te geloven dat de arrestatie van Mahienour El-Massry en de andere advocaten onderdeel zijn van een breder, hardhandig optreden door de Egyptische autoriteiten tegen mensenrechtenverdedigers en advocaten. In 2017 zijn meerdere advocaten, waaronder Khaled Ali, Tarek Hussein, Mohamed Ramadan en Ibrahim Metwally Hegazy, gearresteerd. Lawyers for Lawyers riep de Egyptische autoriteiten op om de fysieke en psychologische integriteit van Mahienour El-Massry te garanderen, haar onmiddellijk vrij te laten en alle aanklachten tegen haar te laten vallen.

 

Meer nieuws uit Egypt