Uitreiking van Ludovic Trarieux prijs aan Waleed Abu al-Khair
27 november 2015

Uitreiking van Ludovic Trarieux prijs aan Waleed Abu al-Khair

Saudi Arabia

Vandaag zal de Ludovic Trarieux Prize uitgereikt worden aan mensenrechtenadvocaat Waleed Abu al-Khair. Omdat Abu al-Khair momenteel een gevangenisstraf van 15 jaar uitzit, zal zijn advocaat, Daniel Arshack, de prijs namens hem in ontvangst nemen.

Waleed Abu al-Khair is een vooraanstaand mensenrechtenadvocaat in Saoedi-Arabië en voorzitter van de Monitor of Human Rights in Saudi Arabia. Hij was tevens advocaat van blogger Raif Badawi, die eveneens gevangen zit.

Op 15 februari 2015 bevestigde de Specialized Criminal Court of Appeal in Riyad de hem eerder opgelegde straf van vijftien jaar gevangenis, een reisverbod van gelijke duur na zijn gevangenisstraf en een boete van SR 200.000,- (ongeveer 47.000,- euro). De aanklachten tegen hem zijn onder andere “het er naar streven de staat en het gezag van de koning omver te werpen”, “kritiek op- en belediging van de rechterlijke macht”, “het assembleren van internationale organisaties tegen het Koninkrijk” en “het creëren van- en het toezicht houden op een organisatie zonder licentie”.

De Ludovic Trarieux Prize is een initiatief van de Union Internationale des Avocats (UIA), het European Bar Human Rights Institute (IDHAE) en verschillende Europese nationale en lokale advocatenordes.

Kort voordat hij naar de gevangenis moest, werd Waleed Abu al-Khair geïnterviewd door Amnesty International (AI). AI publiceerde onderstaande video van dit interview:

Meer nieuws uit Saudi Arabia